Синдикат високог образовања Србије


Активности, дешавања ..

Драги наши желимо Вам срећну и успешну Нову 2018. годину!

21.12.2017.

Зараде у високом образовању

Поређење зарада за иста радна места у различитим секторима образовања
Аутор текста: Бојан Стаменовић

20.12.2017.

Одржана седница Републичког одбора Синдиката високог образовања Србије

На седници су изложене информације о активностима републичких органа Синдиката у протеклом периоду.

15.12.2017.

Одржан састанак са Министарству просвете, науке и технолошког развоја

Дана 14. децембра 2017.године у Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан састанак са Синдикатом високог образовања Србије. На састанку су били присутни испред Министарства в.д. помоћник министра проф.др Гордана Кокеза са сарадницима и Драгана Латковић, Даринка Моро, Миодраг Поповић и Бојан Стаменовић испред СВОС-а. На састанку се разговарало о следећим темама:
    - Посебан колективни уговор за високо образовање,
    - Плате запослених у високом образовању,
    - Финансирање високог образовања.

31.10.2017.

Послат захтев за хитан састанак са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије

Званичан допис који је послат МПНТР.

21.04.2017.

Одржана ванредна Скупштина Синдиката високог образовања Србије

На Скупштини је изабран нови сатав органа СВОС-а - председник, заменик председника, секретар, Статутарна комисија и Надзорни одбор.

27.02.2017.

Одржана седница Републичког одбора Синдиката високог образовања Србије

На седници је усвојен годишњи финансијски извештаји за 2016. годину, заказане Ванредна и Изборна скупштина и седница Републичког одбора СВОС-а и наставља се са преговорима са Министарством просвете.

27.01.2017.

Покренута иницијатива заштите др Станка Остојића

Синдикат Високог Образовања Србије покреће иницијативу заштите др Станка Остојића, в.професора и позива све надлежне институције да у складу са својим овлашћењима предузму све неопходне мере да најбоље оцењени професор не остане без посла, а због указивања на коруптивне радње на Технолошко Металуршком факултету.
У вези са тим, СВОС ће одржати конференцију за штампу у понедељак 30.1.2017. године са почетком 13 часова, у просторијама Медија Центра, Теразије 3, Београд.
На конференцију ће, осим медија, бити позвани Ректор БУ, проф. др Владимир Бумбаширевић, Проректор за науку Проф. др Иванка Поповић, декан Технолошко Металуршког факултета Проф. др Ђорђе Јанаћковић и Продекан за финансије Технолошко Металуршког факултета проф. др Борис Лончар.
Говориће представници СВОС, чланови комисије за избор у звање редовног професора др Станка Остојића, као и позвани гости.
Позивамо целокупну јавност да се придружи овој акцији и присуствује конференцији на којој ће бити речи о пропустима у изборној процедури, као и могућим далекосежним последицама оваквих дешавања на БУ.
Изборимо се да једини услов за изборе у звања на факултетима буду прописани критеријуми.

Издвајамо..

Посебан колективни уговор

више

Истекло одређено време професора

више

Посебан колективни уговор

Процес доношења Посебног колективног уговора за високо образовање

Наш Синдикат, иако званично репрезентативан од 14. новембра 2008. (“Службени гласник РС”, бр. 105/08), о чему је с наше стране министар просвете благовремено обавештен, није позван од стране Министарства просвете (даље: Министарство) да се укључи у преговоре о закључивању Посебног колективног уговора за високо образовање. О томе како смо “заборављени” или, да употребим адекватнију реч “ескивирани” у процесу доношења ПКУ у сопственој делатности прочитајте више у писму које су председник и секретар СВОС-а послали министру просвете.

Дискриминација запослених у високом образовању у односу на запослене у основним и средњим школма. Настављен процес замагљивања суштине.

Напокон смо, 14. фебруара, када је "Службени гласник РС", бр. 12/2009, био доступан, могли да упоредимо за нас значајан ПКУ за високо образовање (ПКУ-ВО) са ПКУ за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика (ПКУ-ОСШ). С обзиром да нисмо позвани на преговоре о ПКУ, глатко је, између осталог, прошла прича о непрекидном “дотеривању” основице и коефицијената (чланови 15 и 16 у ПКУ-ВО), уместо системског решења финансирања запослених у високом образовању (у форми Закона о финансирању високог образовања).
Пред корисницима овог сајта сада су два посебна колективна уговора: ПКУ за високо образовање и ПКУ за основне и средње школе и домове ученика. Упоређујући чланове којима се дефинишу исте ствари очигледно је да су и овог пута запослени у високом обаразовању дискриминисани, као што су то били и у претходном ПКУ.
Навешћу само неколико чланова којима ћу илустровати претходну тврдњу. Ако погледамо члан 2 у оба уговора, очигледно је да у ПКУ-ВО није дефинисано ко је послодавац. Наиме, ко гарантује да ће било шта из дотичног ПКУ бити реализовано? С друге стране, иако су члан 15 и члан 16 ПКУ-ВО идентични члану 18, односно члану 19 у ПКУ-ОСШ, искуство из претходног периода (када је, све до септембра 2007, основица у високом образовању била нижа од основице у основном и средњем образовању) јасно указује да их треба допунити како би се спречила дискриминација у вези са платама. Такође, ваља упоредити члан 23, став 1, тачке 1 и 5 у ПКУ-ВО, са чланом 26, односно чланом 30, ПКУ-ОСШ. Кад је високо образовање у питању, ПКУ-ВО запосленима даје мање права него Општи колективни уговор (“Сл. гласник РС” бр. 50/08, 104/08 – Анекс И, 8/09 – Анекс ИИ) у члану 33, став 1, тачка 1.

Дискриминација свих синдиката из области високог образовања у односу на Синдикат образовања Србије (СОС).

Члан 55 у ПКУ-ОСШ и члан 52 у ПКУ-ВО имају истоветан текст. Гласе овако:
Послодавац је дужан да председнику синдикалне организације установе репрезентативног синдиката потписника овог уговора, у коју је учлањено више од 50% запослених, исплаћује увећану месечну зараду у висини од 12%.
Председник синдикалне организације установе из предходног става, у коју је учлањено мање од 50% запослених, има право на сразмерно увећану месечну зараду до 12%.
Дакле, овог пута Синдикат образовања Србије, као потписник ПКУ, “атакује” на председнике синдикалних организација. Као прво, сви у СОС, као друго, увећајте чланство изнад 50 % запослених и награда следи.
А шта је са председницима синдикалних организација у установама чији чланови не верују ни у једну “централу”? Шта је са председницима у синдикалним организацијама СВОС-а, синдиката репрезентативног на републичком нивоу који није потписник ПКУ, јер му баш од стране потписника није омогућено ни преговарање, ни потписивање ПКУ? Поново упућујемо на писмо упућено министру просвете.

ШТА НАМ ЈЕ ЧИНИТИ? Постоји више начина на које можемо реаговати у овој ситуацији. Сваки од њих мора бити заснован на праву (да бисмо имали неопходан предуслов да успемо), на правди (да бисмо остали доследни себи), на процени могућих тактика и могућих добитака. Одлуку о томе како ћемо поступити донеће Републички одбор СВОС-а и биће објављена на овом сајту.
Као председник СВОС-а залагаћу се да, било која одлука да буде донета, крајњи циљ СВОС-а остане доношење системског законског решења за финансирање високог образовања, по којем плата запослених неће зависити ни од тога ко је декан, ни ко је председник Владе, ни ко су председници гранских синдиката у високом образовању, већ од реално дефинисаног процента средстава који се за високо образовање издвајају из буџета Србије, од добро избалансираног начина на који се та средства расподељују високошколским установама и, на крају, али не и најмање важно, како се средства расподељују унутар самих установа. Да би се стигло до таквог системског решења потребан је огроман труд, не толико стога што је посао тежак сам по себи, а јесте, већ, пре свега, што се доношењу таквог решења многи опиру, јер у таквом систему више неће бити простора за ненаменско трошење наменских средстава. А о почецима рада на остварењу таквог системског решења можете видети из писма упућеног још 2002. године тадашњој Влади Србије са премијером Зораном Ђинђићем на челу.
Описани циљ систематичног и системског решења финансирања запослених у високошколском образовању саставни је део програма СВОС-а.
др Гордана Бојковић

Сви смо ми Станко

Архива актуелности

Одржана седница Републичког одбора СВОС-а
28. децембар 2015.
Седница Републичког одбора Синдиката високог образовања Србије одржана је 28. децембра 2015. године; седница је одржана на Шумарском факултету у Београду.

Одржана Ванредна скупштина СВОС-а
16. децембар 2015.
Ванредна скупштина СВОС-а одржана је 16. децембра 2015. године. На Скупштини је изабран нови састав органа СВОС-а: Републичког одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора СВОС-а.

Обука о колективном преговарању
2. децембар 2015.
У организацији Републичке агенције за мирно решавање радних спорова у Београду је 1-2. децембра 2015. одржана обука о колективном преговарању. Са стране СВОС-а обуку су похађали мр Јовица Дакић, прим. др сци Јасмина Текић и Бојан Стаменовић. Кликните да погледате програм обуке...

Одржана седница Републичког одбора СВОС-а
18. новембар 2015.
Седница Републичког одбора Синдиката високог образовања Србије одржана је 18. новембра 2015. године; седница је одржана на Рударско-геолошком факултету у Београду.

Одржана седница Републичког одбора СВОС-а
29. октобар 2015.
У Новом Саду је 29. октобра 2015. године одржана седница Републичког одбора Синдиката високог образовања Србије.

Уставни суд обуставио извршење спорних одредаба Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору
14. октобар 2015.
Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору објављен је 4. августа 2015. године, са пуном применом почевши од 12. октобра 2015. У међувремену је пред Уставним судом Србије покренут поступак за оцену уставности одредаба члана 20 поменутог Закона, а којима се регулише престанак радног односа због испуњења услова за старосну пензију. С тим у вези Уставни суд је 8. октобра 2015. донео решење којим се обуставља извршење појединачних аката који би били донети на основу спорних законских одредаба.
Ради пуне информисаности нашег чланства упућујемо на одговарајуће саопштење Уставног суда (у којем смо болдираним словима у црвеној боји нагласили разлоге пуне оправданости доношења оваквог решења):
Саопштење за јавност
Само решење Уставног суда Србије можете погледати овде.

Одржан радни састанак у Новом Саду
8. септембар 2015.
У Новом Саду је 8. септембра 2015. одржан радни састанак у саставу: др Југослав Јоковић, др Срђан Сврзић, чланови Републичког одбора СВОС-а, те мр Јовица Дакић, председник СВОС-а и Даринка Моро, секретар СВОС-а.

Објављен Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору
4. август 2015.
У Службеном гласнику Републике Србије бр.68/2015 објављен је Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору. Закон ступа на снагу осмог дана од објављивања, а у потпуности се примењује почевши од 12. октобра 2015. Текст Закона дат је у прилогу:
Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору

Усаглашен текст Посебног колективног уговора за високо образовање
13. јул 2015.
Представници репрезентативних синдиката у области високог образовања и представници Владе Србије усагласили су текст Предлога новог Посебног колективног уговора за високо образовање. Усаглашени текст Предлога дат је у прилогу:
Усаглашени текст Предлога Посебног колективног уговора за високо образовање

Одржана седница Републичког одбора СВОС-а
25. јун 2015.
У Новом Саду је 25. јуна 2015. године одржана седница Републичког одбора Синдиката високог образовања Србије.

Преговори око новог ПКУ - састанак преговарачког тима
5. јун 2015.
У Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан је састанак Преговарачког тима око Посебног колективног уговора за запослене у високом образовању. Са стране СВОС-а, састанку су присуствовали др Југослав Јоковић, члан Републичког одбора СВОС-а, те Даринка Моро, секретар СВОС-а.

Састанак Радне групе за израду Нацрта каталога радних места за запослене у високом образовању
2. јун 2015.
Данас је у Београду, у згради Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одржан састанак Радне групе за израду Нацрта каталога радних места за запослене у високом образовању. Састанку је, као представник Синдиката високог образовања Србије, присуствовала Даринка Моро, секретар СВОС-а.

Преговори око новог ПКУ - састанак преговарачког тима
25. мај 2015.
У Министарству просвете, науке и технолошког развоја одржан је састанак Преговарачког тима око Посебног колективног уговора за запослене у високом образовању. Са стране СВОС-а, састанку су присуствовали др Срђан Сврзић, члан Републичког одбора СВОС-а, те Даринка Моро, секретар СВОС-а.

Састанак Радне групе за израду Нацрта каталога радних места за запослене у високом образовању
3. април 2015.
Данас је у Београду, у згради Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одржан састанак Радне групе за израду Нацрта каталога радних места за запослене у високом образовању. Састанку је, као представник Синдиката високог образовања Србије, присуствовала Даринка Моро, секретар СВОС-а.

Округли сто: "Како до оптимизације броја запослених у образовању"
23. март 2015.
У Палати Србија на Новом Београду одржан је округли сто на тему "Како до оптимизације броја запослених у образовању". Са стране Синдиката високог образовања Србије округлом столу присуствовали су мр Јовица Дакић, председник СВОС-а, Даринка Моро, секретар СВОС-а, те мр сц. др ЈасминаТекић, др Данко Јоцић, Бојан Стаменовић, др Југослав Јоковић, др Лазар Кричак и Петар Богдановски, чланови Републичког одбора СВОС-а.

Одржана седница Републичког одбора СВОС-а
6. март 2015.
У Новом Саду је 6. марта 2015. године одржана седница Републичког одбора Синдиката високог образовања Србије.

Састанак Радне групе за израду Нацрта каталога радних места за запослене у високом образовању
20. фебруар 2015.
Данас је у Београду, у згради Министарства просвете, науке и технолошког развоја, одржан састанак Радне групе за израду Нацрта каталога радних места за запослене у високом образовању. Састанку је, као представник Синдиката високог образовања Србије, присуствовала Даринка Моро, секретар СВОС-а.

Одржана седница Републичког одбора СВОС-а
26. јануар 2015.
У Новом Саду је 26. јануара 2015. године одржана седница Републичког одбора Синдиката високог образовања Србије.

"Фискална консолидација" плата у високом образовању
28. октобар 2014.
Дуго најављиване мере "фискалне консолидације" усвојене су прошлог викенда. Законом је регулисано десетпостотно смањење основица за обрачун и исплату плата у јавном сектору, укључујући и високо образовање. Кликните да погледате закон..
Шта примена овог закона доноси запосленима у високом образовању може се видети из следеће две табеле.

   

Из друге од ове две табеле, оне посвећене платама ненаставног особља, може се видети да иако се, сходно закону, запосленима који зараðују мање од 25000 динара плате неће смањивати, оне су, и тако несмањене, ипак мање од минималне зараде у Србији - за све категорије запослених чији је степен стручне спреме нижи од четвртог! Наиме, по речима самог ресорног министра "минимална нето зарада у Србији износи 21.054 динара" те "да је то минимум новца испод кога не треба да се ради." Срећом по студенте, као и по запослене у високошколским установама, спремачице запослене у овим установама и даље вредно раде и одржавају хигијену простора - иако их држава плаћа мање од "минимума новца испод којег не треба да се ради"! Подсетимо да је СВОС указивао на овај проблем флагратног кршења члана 111. Закона о раду (којим се гарантује минимална цене рада) још од 2011. године - погледајте нпр. текст "Основица повећана - проблеми остали", објављен на сајту СВОС-а 27. новембра 2011. године.
Као што се и из овог примера да видети, у Србији се мењају владе и странке на власти, али оно што се не мења, оно што је константа, јесте непоштовање закона, и то управо од оних који би, по својој функцији, морали бити његови чувари.. Сетимо се само, на пример, са коликом се муком СВОС изборио за поштовање члана 104, став 2, Закона о раду, којим се запосленима "гарантује једнака зарада за исти рад или рад исте вредности који остварују код послодавца" - морало се ићи на Уставни суд због платне дискриминације! Заиста, кратак је један људски живот да се избори са свим тим безакоњем и неправдама..
Али као што смо написали пре годину дана (текст 'Солидарна уравниловка', објављен 14. октобра 2013.), још за живота покојне председнице и једне од оснивача СВОС-а, проф. др Гордане Бојковић, "док ово друштво напокон не почне да вреднује памет и знање, неће бити добро, и то не само запосленима у високом образовању, него ће и ова наша јадна држава само наставити да пропада. Са солидарним порезом или без њега", слободно можемо додати и да "док год ова држава не почне да поштује законе које је сама донела, неће бити добро, и то не само запосленима у високом образовању, него ће и сама ова наша држава, јадна у својој бахатости, само наставити да тоне. Са фискалном консолидацијом, или без ње."
(Иначе, што се успеха или неуспеха многопомињане фискалне консолидације тиче, он превасходно зависи од висине тзв. "фискалног мултипликатора", економског показатеља који исказује утицај који промена у висини јавне потрошње има на раст БДП-а. Више о томе у веома информативном чланку мр Небојше Катића, финансијског консултанта из Лондона: Fiskalna konsolidacija - na putu ili na stranputici? )

Преглед измена и допуна Закона о раду
8. август 2014.
Преглед измена и допуна Закона о раду ("Сл. гласник Републике Србије", бр. 75/14) - односно упоредни преглед тзв. правних института по старом Закону о раду ("Сл.гласник РС", бр. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13) и по новом Закону о изменама и допунама Закона о раду ("Сл.гласник РС", бр. 75/14) - дат је у прилогу:
Преглед измена и допуна Закона о раду

Уплаћена новчана помоћ за отклањане последица поплаве
18. јул 2014.
У складу са одлуком Републичког одбора СВОС-а, на наменски жиро-рачун Владе Републике Србије СВОС је уплатио новчани износ од 300.000,00 динара, за отклањање последица ванредних околности - поплаве.

Одржана седница Републичког одбора СВОС-а
16. јул 2014.
Седница Републичког одбора СВОС-а одржана је у Нишу. На седници је донесена одлука да се на наменски жиро-рачун Владе Републике Србије уплати новчани износ од 300.000,00 динара, за отклањање последица ванредних околности - поплаве.

Одржан састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја
16. мај 2014.
Министар просвете, науке и технолошког развоја, др Срðан Вербић, разговарао је са представницима Синдиката високог образовања Србије. Састанку су присуствовали председник СВОС-а, мр Јовица Дакић, представници СВОС-а са Универзитета у Београду и Универзитета у Нишу, др Станко Остојић и др Југослав Јоковић, као и секретар СВОС-а, Даринка Моро.
Представници СВОС-а предочили су министру Вербићу проблеме и потешкоће са којима се сусрећу у свом раду и исказали спремност да буду партнери Министарству, те да својим предлозима, сугестијама и иницијативама допринесу да се стање у високом образовању што боље уреди.
Председник СВОС-а, мр Јовица Дакић, посебно се захвалио министру Вербићу што је Синдикат високог образовања Србије по први пут самостално позван на разговоре.
Министар Вербић је истакао да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја отворено за сугестије и позвао представнике СВОС-а да достављају своје предлоге, како би заједно, на обострану корист, унапредили систем високог образованаја. С тим у вези, министар је нагласио да је важно да се измене и допуне Закона о високом образовању усвоје до септембра 2014. године.
Информација о овом састанку објављена је и на сајту Министарства: www.mpn.gov.rs/vesti/1301-zajednicki-rad-na-unapredjivanju-sistema-visokog-obrazovanja

Одржана Ванредна изборна скупштина СВОС-а
16. април 2014.
На Ванредној изборној скупштини СВОС-а за председника СВОС-а изабран је мр Јовица Дакић, а за секретара СВОС-а изабрана је Даринка Моро.

Одговор Министарства рада на захтев СВОС-а за укидање "солидарног пореза"
4. април 2014.
На захтев СВОС-а за укидање тзв. "солидарног пореза на плате" и забране новог запошљавања у јавном сектору, упућен 12. марта 2014. на адресе трију министарстава (министарство просвете, министарство рада и министарство финансија), стигао је одговор из Министарства рада, запошљавања и социјалне политике. Министарство нас у одговору обавештава да је наш захтев упутило Министарству финансија на надлежно поступање.
Ради пуног информисања нашег чланства, у прилогу дајемо интегрални текст одговора:
Одговор Министарства рада, запошљавања и социјалне политике

Упућен захтев за укидање "солидарног пореза на плате"
12. март 2014.
СВОС се придружује иницијативама за оцењивање уставности и укидање закона о тзв. "солидарном порезу на плате", а такоðе тражи и укидање забране новог запошљавања у јавном сектору до 31. 12. 2015.
Захтев за укидање поменутих закона о солидарном порезу и забране новог запошљавања не представља некакав неразуман хир већ једноставно захтев за поштовањем Устава и закона - нпр. члана 2 Закона о високом образовању, у којем се каже да "Делатност високог образовања од посебног је значаја за Републику Србију и део је меðународног, а посебно европског, образовног, научног, односно уметничког простора".
С тим у вези, у духу пуног поштовања члана 2 Закона о високом образовању, СВОС тражи да се суштински промени однос према финансирању високог образовања и његов друштвени статус у Србији. Високо образовање, као делатност од посебног значаја за Републику Србију, не може и не сме бити понижавано - ни као раније, нижом основицом него у основном и средњем образовању (СВОС се изборио против тога), ни као сада, овим тзв. "солидарним порезом" и сл. (СВОС се управо бори и против тога). Цетерум ценсео, Србија управо односом према финансирању високог образовања показује да ли заиста, суштински, јесте на европском путу, јер све док буџетска издвајања за високо образовање у Србији, изражена кроз процентуално учешће у бруто домаћем производу, не буду бар на нивоу просечне стопе буџетских издвајања за високо образовање у земљама Европске уније, европски пут Србије заправо је беспуће, а Србија од евентуалног чланства у ЕУ и пуног учешћа у европској економији базираној на знању (кноwледге-басед ецономy) неће имати никакву корист, дај боже да нема и повелику штету...
Више детаља о захтеву СВОС-а за укидање закона о солидарном порезу и забране новог запошљавања можете видети у писму које је министру просвете, науке и технолошког развоја упутила в.д. председника СВОС-а, госпоðа Светлана Пуцаревић. Писмо истоветне садржине упућено је и министру рада, запошљавања и социјалне политике (Јован Кркобабић), те министру финансија (Лазар Крстић).

Привремено запослени безбедни до краја јуна 2014.
10. март 2014.
Комисија за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава донела је закључак којим се дозвољава да привремено запослени (запослени на одреðено време, ангажовани по основу уговора о делу, уговора о привременим и повременим пословима, преко омладинске и студентске задруге итд.) остану на својим радним местима до 30. јуна 2014. године.
Прилог: Закључак Комисије за ново запошљавање

Саопштење о преговорима око Протокола у Влади Србије
6. фебруар 2014.
На преговорима (четвртим по реду) око Протокола којим би требало утврдити смернице будуће политике зарада у просвети, одржаним 3. фебруара 2014. године у Влади Републике Србије, поново није постигнут консензус.
Све детаље о овим преговорима можете видети у саопштењу које је саставила вршилац дужности председника СВОС-а, Светлана Пуцаревић:
Саопштење о преговорима око Протокола о политици зарада у просвети

Финансирање високог образовања и европски пут Србије
28. јануар 2014.
Званичан почетак преговора о приступању Републике Србије Европској унији (у форми прве међувладине конференције између Србије и Европске уније, одржане 21. јануара 2014) прилика је да се подсетимо и поново проверимо колико је финансирање високог образовања у Србији усклађено са праксом земаља чланица ЕУ. У том циљу урађена је анализа финансирања - Финансирање високог образовања и европски пут Србије

Саопштење о састанку у Влади Србије
22. јануар 2014.
На позив министра финансија Лазара Крстића и министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Томислава Јовановића, 20. јануара 2014. године одржан је састанак са представницима репрезентативних синдиката у просвети. Састанак је имао за циљ потписивање Протокола о политици зарада за запослене у просвети у 2014. години.
Саопштење о састанку у Влади Србије одржаном поводом Протокола о политици зарада у 2014. години

СВОС остао без оснивача - али на добрим основама
2. новембар 2013.
Једва да је прошло годину и по дана од како је СВОС остао без једног од својих оснивача, утемељивача, писца Статута, својеврсног "устава" СВОС-а, Михаила Нешковића, дипломираног правника - секретара СВОС-а од оснивања, председника Градског одбора СВОС-а у Новом Саду и члана Статутарне комисије СВОС-а. Смрт Михаила Нешковића била је тежак ударац за СВОС. Али СВОС је преживео. Јер СВОС је, добрим делом заслугом баш покојног Михаила Нешковића, саздан на добрим основама, чврстим и сигурним темељима.

27. октобра 2013. СВОС је доживео још један, подједнако тежак ударац - остао је без својег оснивача, свог воðе, председника од самог оснивања, у јуну 2005. године. Остао је без др Гордане Бојковић, ванредног професора на Факултету техничких наука у Новом Саду, која је своју последњу шестину живота (од краја 2001. године, па до саме смрти) посветила синдикалној борби за побољшање материјалног статуса запослених у високом образовању у Републици Србији, и као оружје неопходно у тој борби основала СВОС, своје духовно чедо, али и свој мач, уз помоћ којега је засад једино могуће заштитити се од неправде и правног насиља.
Цео текст о др Гордани Бојковић и СВОС-у након њене смрти

4. новембар 2013. У наставку дајемо текст опроштајног говора који је, у име СВОС-а, одржала Светлана Пуцаревић, заменик председника СВОС-а:
Дана 27. октобра 2013. године преминула је проф. др Гордана Бојковић, једна од оснивача и први председник Синдиката високог образовања Србије.
Са великим поштовањем и неизмерном тугом опростили смо се од наше драге Гоце.
Сви који су је познавали и сви који смо са њом сараðивали осећамо велики губитак јер смо изгубили блиског сарадника и пријатеља у кога смо могли да се поуздамо.
Бескрајно стрпљива, упорна, педантна, прецизна, истрајна, до краја одана својој визији о бољем положају и друштвеном статусу Високог образовања.
Знала је да нас саслуша, да нас насмеје, да са нама запева, подели успомене из свога живота.
Њена енергија, искуство и упорност коју је уградила у стварање нашег Синдиката све нас обавезује да истрајемо у активностима и циљевима за бољи материјални положај и друштвени статус Високог образовања Србије.
Остајеш да живиш у нашим сећањима.
Нека јој је вечна слава и хвала!

Солидарна уравниловка
14. октобар 2013.
Влада Републике Србије поново нам прети тзв. "солидарним порезом", између осталог. (Више детаља...) Слично као и пре непуних пет година, у пролеће 2009. године, када је Владу предводио Мирко Цветковић...
Да се подсетимо, тада је предлагано да се стопа пореза повећа за 50% - са 12 на 18 одсто. ( Подсетник ...)
Од тога се међутим убрзо одустало и Влада се на крају определила за нешто другачији пакет мера. (Подсетник ...)
Да ли ће и овога пута доћи до измена представљеног Владиног пакета не знамо, али ако тзв. "солидарни порез" буде примењен погледајмо како ће он отприлике утицати на плате наставног особља у високом образовању (на плате ненаставног особља углавном нема утицаја јер су оне већином испод 60000 динара у нето износу):

Оваква солидарна "уравниловка" наравно није нешто чиме можемо бити задовољни, али она није основни проблем. Основни проблем, основно питање, јесте колико је учешће буџетских издвајања за високо образовање у бруто домаћем производу (БДП). У Европској унији, којој, декларативно, тежимо, та издвајања у просеку износе од 1,08% до 1,26% БДП-а:

У Србији су та издвајања, у овом моменту, свега око 0,73% БДП-а. То је основни проблем. И док год се тај проблем не реши, док ово друштво напокон не почне да вреднује памет и знање, неће бити добро, и то не само запосленима у високом образовању, него ће и ова наша јадна држава само наставити да пропада. Са солидарним порезом или без њега.

Регионална сарадња са синдикатима високог образовања из Темишвара
16. мај 2013.
У румунском граду Темишвару, 26. априла 2013. године, допуњен је Протокол о сарадњи Синдиката високог образовања Србије (СВОС) са синдикатима високог образовања из Темишвара. Протокол о сарадњи СВОС са Синдикатом Западног универзитета у Темишвару (скр. на румунском: СУТ), који је потписан још 2005. године (обновљен 2012), допуњен је Протоколом о сарадњи са Слободним синдикатом Политехничког универзитета у Темишвару (скр. на румунском: СЛУПТ) и Протоколом о сарадњи са Синдикатом Универзитета пољопривредних наука у Темишвару (скр. на румунском: СУСАМВБ). Са српске стране потписник Протокола је и Савез самосталних синдиката града Новог Сада и општина, који је сарадњу са Темишваром започео још пре десет година.

Основица повећана за приближно два посто. Да ли је и плата?
14. мај 2013.
Према Закључку Владе РС 05 број 121-3367/2013 од 23. 4. 2013. године, основица у вишем и универзитетском образовању повећана је са 2.554,15 динара на 2.605,23 динара, тј. за приближно 2%. Кад би се факултети држали основице коју Влада Србије прописује, са првим делом априлске плате, који се исплаћује до 15. маја, запослени у високом образовању добили би речену повишицу. Но, да ли су је заиста и добили, а ако нису, зашто нису?
Разлога је много, на страницама овог сајта говори се о њима, а да подсетимо још једном на члан 43. Уредбе о нормативима и стандардима услова рада универзитета и факултета за делетности које се финансирају из буџета, који гласи: "Нормативи и коефицијенти сложености рада по овој уредби представљају основ за финансирање рада факултета и универзитета. Факултети и универзитети својим појединачним колективним уговорима и општим актима уређују расподелу овако добијених средстава." Другим речима, општеважећа правила расподеле буџетских средстава НЕ ПОСТОЈЕ. Ми на тај пропуст указујемо већ више од деценије, још док СВОС није ни основан (видети нпр. наше писмо тадашњем премијеру др Зорану ђинђићу), тражећи промену члана 43, но све узалуд, изгледа, нема ко да чује..
Како год, кад би се средства из буџета расподељивала на исти начин на који се и стичу, плате запослених не би смеле бити ниже од износа датих у овим табелама:
- Плате почевши од априла 2013 - наставно особље
- Плате почевши од априла 2013 - ненаставно особље

Потписан ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ са гранским синдикатом високог образовања БиХ
25. март 2013.
У Новом Саду је у петак, 22. марта 2013, потписан Протокол о сарадњи између Самосталног синдиката високог образовања и знаности Босне и Херцеговине, с једне, и Синдиката високог образовања Србије, с друге стране. Потписивањем Протокола озваничена је успешна регионална сарадња која између поменутих гранских синдиката високог образовања постоји већ две године. Синдикална сарадња успостављена је, и сада озваничена, како ради успешнијег решавања многих заједничких проблема (у вези са финансирањем државног високошколског образовања, стратегијом развоја високог образовања, и, уопште, комплетном правном регулативом у вези са високим образовањем), тако и ради сарадње на европском нивоу.

Финансирање високог образовања(графички приказ и коментар о промени методологије)
18. јануар 2013.
Анализа коју редовно радимо почетком године. Презентована је у облику графичког приказа, испод којег је додат коментар о промени методологије финансирања.
Учешће високог образовања у буџету:

Учешће ВО у БДП-у, поређење са ЕУ:

Више детаља у табеларном приказу финансирања ВО:

НАПОМЕНА О ПРОМЕНИ МЕТОДОЛОГИЈЕ:
За разлику од закона о буџету, односно ребалансу буџета, из претходних година (2005-2011), у којима су били јасно исказани сопствени приходи буџетских установа (у сектору високог образовања то су факултети и друге високообразовне установе), у закону о ребалансу буџета за 2012, као и у закону о буџету за 2013 - на основу којих су у горњем графичком приказу дати подаци о буџетским издвајањима за високо образовање у 2012, односно 2013. години - подаци о сопственим приходима високошколских установа нису исказани, него се и та средства (која факултети и друге високообразовне установе прикупе од студената) рачунају као буџетска средства (која није прикупила Пореска управа, него саме високошколске установе, као њене својеврсне испоставе). То је јасно видљиво ако нпр. упоредимо закон о ребалансу буџета за 2012. годину (у којем нису посебно исказани сопствени приходи високошколских установа) са законом о ребалансу буџета за 2011. годину (у којем сопствени приходи високошколских установа јесу посебно исказани). Наиме, како се може видети са стр. 121-122 закона о ребалансу буџета за 2011. годину, за више и универзитетско образовање (глава 53.4) издвојено је 23.853.670.000 динара буџетских средстава (колона 9), док су додатни приходи (колона 10) износили 9.025.508.000 динара, од чега су лавовски део (8.678.728.000 динара, дакле више од 95%) представљали сопствени приходи буџетских корисника, високошколских установа. Сходно томе су укупна средства (колона 11) намењена успешном функционисању високошколских установа износила 23.853.670.000 + 9.025.508.000 = 32.879.178.000 динара. Насупрот овом закону, у закону о ребалансу буџета за 2012. годину, на стр. 86-87, исказана су само укупна средства намењена високом образовању (34.455.413.000 динара) без икаквог помена који део тих укупних средстава представљају сопствени приходи високошколских установа. Но, уколико направимо доста конзервативну претпоставку да сопствени приходи у 2012. години нису били мањи од сопствених прихода остварених 2011. године, када су износили 8.678.728.000 динара, долазимо до податка да су средства из буџета намењена високом образовању у 2012. износила, максимално: 34.455.413.000 - 8.678.728.000 = 25.776.685.000 динара, што би представљало 1,85% укупног буџета за 2012. годину, односно 0,75% бруто домаћег производа оствареног 2012. у Србији. Истом рачуницом, посматрајући 2013. годину, долазимо до закључка да средства из буџета намењена високом образовању у 2013. години износе, максимално: 35.773.149.000 - 8.678.728.000 = 27.094.421.000 динара, што би представљало 1,82% укупног буџета за 2013. годину, односно 0,73% пројектованог БДП-а за 2013. годину. Имајући све то у виду морамо податке из графичког приказа, а који се односе на 2012. и 2013. годину, узети са одређеном резервом.
Г. Бојковић

Основица повећана за два посто
29. октобар 2012.
Према Закључку Владе РС 05 број: 121-7111/2012 од 25.10.2012. године, основица у вишем и универзитетском образовању повећана је за 2%, почевши од плате за октобар (која се исплаћује у новембру), и износи 2554,15 динара. Погледајте одговарајуће табеле:
- Плате почевши од октобра 2012 - наставно особље
- Плате почевши од октобра 2012 - ненаставно особље

Одржана Ванредна скупштина СВОС-а
8. октобар 2012.
На Ванредној скупштини СВОС-а, одржаној 5. октобра 2012, Слађана Митић са Електронског факултета у Нишу изабрана је за новог секретара СВОС-а. Такође је и Хелена Васић са Грађевинског факултета у Суботици изабрана за члана Надзорног одбора СВОС-а, а Бојан Стаменовић из Универзитетске библиотеке у Нишу изабран је за члана Статутарне комисије СВОС-а.

Синдикална сарадња СВОС-а на регионалном нивоу
6. јул 2012.
Данас је успостављена регионална синдикална сарадња између синдиката у области високог образовања из румунског града Темишвара, са једне, и СВОС-а и Градског одбора СВОС-а у Новом Саду, са друге стране. Синдикална сарадња успостављена је како ради успешнијег решавања многих заједничких проблема (у вези са финансирањем државног високошколског образовања, законском регулативом итд.), тако и ради сарадње на европском нивоу кроз пројекте које финансира ЕУ, с обзиром да је Румунија чланица ЕУ, а Србија у процесу приступања.

Усвојен Правилник Комисије СВОС за заштиту права чланова при избору у звања
25. мај 2012.
На седници Републичког одбора СВОС-а, одржаној 22. маја 2012. године, усвојен је Правилник о раду Комисије СВОС-а за заштиту права чланова у поступку избора у звања на високошколским установама и прихваћен предлог Комисије да њен председник буде проф. др Миодраг Димитријевић, заменик председника проф. др Лазар Кричак, као и да се Комисија прошири тако да у њен састав уђе Слађана Митић, дипломирани правник. Погледајте:
Правилник о раду Комисије
Састав Комисије

Основица повећана незнатно - а најниже плате знатно ниже од минималне зараде
29. април 2012.
Према Закључку Владе 05 број: 121-3131/2012 од 26.4.2012. године, основица у вишем и високом образовању повећана је за око 3,46%, почевши од плате за април (која се исплаћује у мају), и износи 2504,07 динара. Погледајте одговарајуће табеле:
- Плате почевши од априла 2012 - наставно особље
- Плате почевши од априла 2012 - ненаставно особље
Напомињемо и да је нешто раније повећана и минимална зарада, која од априла 2012. до фебруара 2013. износи 115,00 динара нето по радном часу (до марта 2012. износила је 102,00 динара нето по радном часу) - одлука о новој вредности минималне зараде објављена је у "Сл. гласнику РС", број 22/2012. Приметимо да су најниже плате у високом образовању - плате ненаставног особља са степеном стручности нижим од трећег - и даље значајно ниже од минималне зараде, која за април износи 19320,00 динара. То је у супротности са чланом 111, став 1 Закона о раду, о чему смо већ у више наврата писали на овом сајту. Као подсетник упућујемо вас на наш текст од 27. новембра 2011.

Последњи поздрав Михаилу Нешковићу, секретару СВОС-а
2. март 2012.
Михаило Нешковић, дипл. правник, секретар и један од оснивача нашег синдиката, члан Статутарне комисије, уз то и председник Градског одбора Синдиката Универзитета у Новом Саду, речју - човек на чије смо стручно мишљење у правним, али и у другим важним питањима, увек могли да се поуздамо - заувек нас је напустио. Свим срцем борио се за право и правду, али његово срце праведника, на несрећу, није издржало неправде овога света. Надам се и верујем да ће се његова душа сада преселити у један лепши свет, свет правде и права, за какав се борио читавог својег живота, а посебно последњих година, у оквиру нашег синдиката. Нека му је вечна слава и хвала!
Гордана Бојковић
читуља објављена у новосадском листу "Дневник"

25. април 2012. Прилажемо и текст са биографским подацима о Михаилу Нешковићу. Текст је написан за априлски број месечника "Синдикални пулс", који издаје Савез самосталних синдиката града Новог Сада и општина, са којим СВОС сарађује од оснивања. Михаило Нешковић је, као председник Градског одбора синдиката Универзитета у Новом Саду, по функцији био и члан Градског већа Савеза самосталних синдиката града Новог Сада и општина (иако СВОС није члан Савеза самосталних синдиката Србије).
Текст са биографским подацима, написан за "Синдикални пулс"

Графички приказ финансирања високог образовања у периоду од 2005. до 2012. године
25. јануар 2012.
Анализа коју редовно радимо почетком године. Да не замарамо са много речи - дајемо графички приказ.
Учешће високог образовања у буџету:

Учешће ВО у БДП-у, поређење са ЕУ:

Више детаља у табеларном приказу финансирања ВО:

Радно-правна заштита чланова СВОС при избору у звање
11. јануар 2012.
У циљу заштите од дискриминације наших чланова приликом избора у наставничка и сарадничка звања, на седници Републичког одбора СВОС-а, одржаној 27. децембра 2011. године на Шумарском факултету у Београду, формирана је Радна група СВОС за заштиту права чланова у поступку избора у универзитетска звања.
Циљ ове радне групе јесте спречавање злоупотреба у поступку избора у звање, како се не би десило - а нажалост постоје случајеви у којима се дешавало - да се за различите кандидате за исто наставно звање, на истој високошколској установи, примењују различити критеријуми за избор у звање.
С друге стране, потребно је и уједначити критеријуме за избор у исто наставно звање на различитим високошколским установама. Наши чланови већ су писали о томе, на примеру техничких факултета Унивезитета у Београду. Више детаља на страни "СВОС на ТРЕНД-у 2010", у делу "Критеријуми за избор у звање", у којем је презентован научни рад на ову тему чији су аутори др Станко Остојић и др Рајко Шашић са Технолошко-металуршког факултета у Београду.
25. мај 2012. У међувремену је, на седници ове Радне групе одржаној 10. априла 2012, донета одлука о преименовању Радне групе у "Комисију СВОС-а за заштиту права чланова у поступку избора у звања на високошколским установама" и сачињен предлог Правилника о раду, који је Републички одбор СВОС-а усвојио на својој седници одржаној 22. маја 2012.